Voor wie
Zelf heb ik de pubertijd als een heftige periode ervaren waarin er veel verandert. Je gaat nadenken over wie je bent, over wat je wilt en je krijgt een eigen mening die niet altijd strookt met die van je ouders. Ook op school verandert er veel en er wordt een hoop van je gevraagd. Vrienden nemen een belangrijkere plaats in je leven in en thuis kan het lastiger zijn om je emoties te uiten en om te praten over wat je meemaakt. In meer of mindere mate kan dit zorgen voor problemen.
Door middel van een open mind, een luisterend oor en door naast je te staan kijk ik met je mee naar wat je nodig hebt.
Ik bied ondersteuning op het gebied van:
School
De overgang van de basisschool naar voortgezet onderwijs vraagt een enorme ontwikkeling op het gebied van plannen en organiseren. Het vele huiswerk, zelfstandig moeten leren leren, communiceren met verschillende docenten, werken met een agenda, je moeten houden aan regels en het nakomen van afspraken zijn zo maar wat dingen waar je op het voortgezet onderwijs mee te maken krijgt en waar je op vast kunt lopen.
Identiteit
Wie ben je, wat wil je en wat zijn jouw kwaliteiten?
Sociale ontwikkeling
Als kind leer je vaardigheden over hoe je met andere mensen hoort om te gaan. Je leert rekening te houden met anderen, om te gaan met ruzies en voor jezelf op te komen. Tijdens de pubertijd, de fase waarin je loskomt van je ouders en je steeds zelfstandiger wordt, worden deze sociale vaardigheden nog belangrijker.
Als jongeren kun je het lastig vinden om op een goede manier voor jezelf op te komen of moeite hebben om je grenzen aan te geven.
Andere onderwerpen waar je mogelijk moeite mee hebt kunnen zijn:
- Hulp vragen
- Een praatje beginnen
- Goed luisteren
- Jezelf op een positieve manier presenteren
- Nee zeggen
- Kritiek krijgen en kritiek geven
- Boosheid en teleurstelling uiten
- Complimenten krijgen en geven
- Omgaan met emoties van jezelf en die van anderen
Heb je moeite met 1 van deze onderwerpen of vind je het lastig? Ik help je om hier beter mee overweg te kunnen.
Emotionele ontwikkeling
De manier waarop je naar jezelf kijkt, hoe je denkt dat anderen naar je kijken en hoe je in je eigen kunnen gelooft heeft invloed op je zelfbeeld en je gevoel van zelfvertrouwen. Een negatief zelfbeeld en een laag gevoel van zelfvertrouwen kunnen leiden tot angsten, eenzaamheid, somberheid of depressieve gevoelens. Het is belangrijk om hierover te praten en om hier hulp bij te krijgen.
Wanneer je merkt dat negatieve gevoelens, zoals angst, somberheid, boosheid en verdriet steeds terugkeren en de overhand nemen dan heb je last van emotionele problemen. Zelf heb je misschien een destructieve (schadelijke) “oplossing” gevonden voor het omgaan met je emoties zoals bijvoorbeeld door een verslaving, eetstoornis, agressie, auto-mutialatie, gedachten aan de dood, enz.
Samen met jou onderzoek ik de onderliggende oorzaken (onverwerkte emoties, trauma’s, omgang met je omgeving) en help ik je om weer grip op je leven te krijgen.
ASS-problematiek
Ik ben als GGZ-agoog gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren met ASS-problematiek. Door middel van psycho-educatie (het geven van kennis en inzicht in de stoornis) zorg ik ervoor dat jij meer zelfkennis krijgt en jouw omgeving je beter begrijpt. Samen zoeken we naar een manier om met de problemen om te gaan die jou bezighouden. Als je dit wilt worden broertjes, zusjes, ouders of een contactpersoon van school hierbij betrokken.
Hulp
Herken je op bovengenoemde punten dat je vastloopt? En weet je niet goed met wie je dit kunt bespreken en bij wie je met vragen terecht kunt? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Samen met jou en eventueel belangrijke anderen in je leven kijken we naar hoe jij weer wat meer rust, structuur en plezier in je leven krijgt.