Werkwijze

Gestalttherapie

Gestalttherapie is een vorm van therapie, waarbij gewaarzijn (zintuigen) en contact centraal staan. Hierbij ligt mijn focus op wat zich in het hier en nu tussen mij en de cliĆ«nt afspeelt. Hierbij is fenomenologie de kern. Fenomenologie is oordeelloos in het hier en nu waarnemen, onderzoeken en ervaren wat er is. Hierdoor kun je in een veilige omgeving, op dieper niveau ontdekken wat er tussen ons in het contact plaatsvindt en daardoor jezelf beter leren kennen op zijns-niveau. Vragen als wie ben ik, wat is binnen mijn leven belangrijk en doe ik er toe staan hierin centraal. 

Als gestalttherapeut werk ik met datgene wat voorgrond is. Dat wat zich aandient in het contact in het hier en nu. Dit kan betekenen dat er sprake is van diepgaande persoonlijke problemen, maar het kan ook betekenen dat je in de huidige situatie tegen praktische problemen aanloopt, waarbij een meer psychosociale aanpak de voorkeur geniet. 

Psychosociale therapie

Vanuit psychosociale therapie kan ik je helpen om doelgericht te werken aan een oplossing voor je problemen. Iedereen kent in meer of mindere mate wel perioden in het leven waarin je je minder gelukkig voelt en vastloopt. Echter wanneer je langere tijd belemmeringen of blokkades ervaart waar je zelf niet uitkomt, dan kan therapie je hierbij helpen. Je gelukkig voelen zit niet in de afwezigheid van problemen, maar in het vermogen ermee om te gaan. Met psychosociale therapie help ik je afscheid te nemen van oude patronen, inzichten te geven, problemen op te lossen of er op een goede manier mee om te gaan. Binnen de psychosociale therapie worden vaak belangrijke mensen (systeem) betrokken bij de behandeling.

De therapie kan in verschillende vormen plaatsvinden, individueel, relationeel en gezinsgericht. Hierbij bespreek ik samen met jou/jullie wat de meest passende optie is. 

Neem gerust contact met me op en ik kijk graag naar wat ik voor je/jullie kan betekenen.

EDMR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprossesing en is een traumatherapie voor mensen die last blijven houden van klachten na een (of meerdere) schokkende, pijnlijke of beangstigende situatie(s). Deze situaties kunnen behoorlijk wat klachten geven zoals: angsten, nachtmerries, paniek, sombere gevoelens, negatieve gedachten over jezelf, schaamte, herbelevingen en vermijdingsgedrag.

Ook kan EMDR in de therapie ingezet worden bij klachten die ontstaan vanuit boosheid, wrok of wraakgevoelens.

Tijdens de EMDR behandeling stel ik je vragen over de gebeurtenis die je hebt meegemaakt en vraag ik je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen geef ik je een afleidende stimulans. Hierdoor moet je werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, waardoor je beeld aan de herinnering vervaagd.