Samenzijn…

“Zullen we het bezoek aan (schoon)ouders dit jaar dan maar skippen? Slaan we het familiefeest helemaal over? Zullen we gaan opsplitsen? Hoeveel mensen zullen er met kerst uitgenodigd mogen worden? En hoe gaan we dat dan doen?”

Hét onderwerp van gesprek en zomaar een paar van de dilemma’s die ik afgelopen weken om me heen voorbij heb horen komen. Want hoe belangrijk is het om met kerst bij de mensen te zijn van wie je houdt? Om bij je familie, vrienden en de mensen die dichtbij je staan deze dagen door te kunnen brengen? Voor de meeste mensen best wel belangrijk. De mate van HOE belangrijk het is, wordt onder andere nog extra bepaald door de omstandigheden die er op dit moment in je leven spelen.

Rouw en verlies

Ik denk aan de mensen die binnen hun familie verlies hebben geleden of te maken hebben gekregen met ziekte. Voor hen zal de kerst al nooit meer hetzelfde zijn als andere jaren. Juist op deze momenten voel je het gemis van de persoon die er niet meer is. De zichtbaar lege plek aan tafel. De zieke persoon die er misschien niet of deels bij kan zijn. Of diegene die er misschien wel voor de laatste keer bij is….. Ziekte en verlies brengt samen en bij ziekte en verlies wil je samen zijn. Aanwezig zijn zonder woorden, een arm om iemand heen slaan een knuffel kunnen geven, tijdens het kerstdiner even een blik als uiting geven van steun. Extra belangrijk om op deze momenten dan samen te zijn.

Dillemma

Ik wil vanuit hier de connectie leggen met mijn actie voor het Ronald McDonald Huis. Dit jaar worden we geconfronteerd met de niet vanzelfsprekendheid van het samenzijn. En juist ook precies met dít dilemma worden de ouders en kinderen geconfronteerd als een kind (plotseling) moet worden opgenomen in het ziekenhuis: het gewone dagelijkse leven valt weg, alles staat op z’n kop. Er zijn zorgen, stress, paniek en het belangrijkste is je wilt er in ieder geval zijn!! Maar hoe zorg je er voor dat je er voor je zieke kind kunt zijn, terwijl je ver van het ziekenhuis woont en bijvoorbeeld nog meer kinderen hebt waarvoor je zorgt moet dragen. Vaak hebben ouders voor deze dilemma’s dan niet (zoals wij nu met onze kerstdilemma’s) een aantal weken bedenktijd om nog tot allerhande creatieve oplossingen te komen. Ik en een hoop andere ouders weten uit ervaring hoe vreselijk rot het is als jij je zieke, kwetsbare kind uit handen moet geven aan mensen die je niet kent. Je meest kostbare bezit.

Noodzaak

Vaak is er ook nog eens al een (lange) tijd van zorg, stress en slapeloze nachten aan vooraf gegaan. Hoe ontzettend fijn is het dan als je als ouders of in ieder geval één van de ouders een plekje zou kunnen hebben naast het ziekenhuis. Dat wanneer de verpleging belt omdat je kind verdrietig is, pijn heeft of dat er medisch ingegrepen moet worden je binnen 5 minuten bij je kind kunt zijn. Zodat je je kind nog even een laatste kus of knuffel kunt geven voor het slapen gaan of simpelweg even samen kunt zijn. Medisch zul je als ouders het niet beter of meer kunnen doen dan de verpleging en artsen al kunnen, maar jij als ouder KENT je kind. Een kind voelt zich veiliger in een vreemde omgeving, met andere geuren, met andere mensen en kan de pijn beter doorstaan wanneer hun ouder in de buurt is. Ook kun je als ouder een belangrijke rol hebben bij de medische handelingen. Jij weet of je kind bijvoorbeeld anders reageert dan anders en hij/zij kan jou als ouder het beste duidelijk maken wat er is. Tot slot kan het fijn zijn dat je als ouder bij bepaalde medische handelingen aanwezig bent, zodat je na de opname thuis weet wat je moet doen.

Naast het belang van nabijheid en goede zorg voor het kind is de zelfzorg van ouders belangrijk. Na de zoveelste slapeloze nacht, de vele spanning en stress van de dag even kunnen een douche kunnen nemen of even een half uurtje je af kunnen zonderen op de kamer en toch de geruststelling kunnen voelen van het in de buurt zijn. Zo belangrijk.

Kom in actie!

Een ziek kind heeft gewoon simpelweg zijn ouders nodig en ouders hebben het nodig om zoveel als mogelijk de nabijheid en zorg aan hun kind te kunnen geven. Het Ronald McDonald Huis helpt hierbij, maar jij en ik kunnen hier ook aan mee helpen: jij door mij te sponsoren, ik door hard te lopen. Help je mee om ervoor te zorgen dat ouders en hun zieke kinderen samen kunnen zijn??
Je kunt geld doneren voor mijn actie, voor het Ronald McDonald Huis Utrecht via starteenactie.nl